Ana premaga strah pred govorjenjem 🧡


IZ SPREMNE BESEDE

“Selektivni mutizem je kompleksna anksiozna motnja. Otroci s selektivnim mutizmom velikokrat niso zmožni govoriti v določenih socialnih situacijah, v katerih se to od njih pričakuje, čeprav nimajo nobenih težav na področju govora in jezika, v nekaterih drugih okoljih (na primer doma) pa govorijo.

V slikanici je lepo prikazano, kako se Ana hkrati sooča s stiskami in strahovi ter obenem močno željo, da bi lahko v vrtcu govorila s svojimi prijatelji. Odrasli v takšnih situacijah pogosto poskušajo otroku pomagati tako, da ga h govorjenju spodbujajo in nagovarjajo, a se velikokrat ob takšni spodbudi doseže le obratno in se otrok še bolj umakne vase.

Slikanica o Ani otrokom in odraslim pomaga razumeti, kaj je selektivni mutizem, in hkrati odpira in predstavlja veliko idej, kako pomagati otrokom s tovrstnimi tažavami. Izpostavi, kako pomembno je delati majhne korake in se postopno soočati s striskami in strahovi, da lahko na koncu otroci tako uspešno kot Ana premagajo svoj strah pred govorjenjem.”

Kaja Praprotnik, univ. dipl. psihologinja

Slikanico lahko naročite pri založbi Morfem:
https://morfem.si/knjige/otroske-knjige/ana-premaga-strah-pred-govorjenjem/
https://morfem.si/kontakt/
GSM: 041-532-658
e-mail: helena@morfem.si