Spread the love

Knjige & majice

 

Ana premaga strah pred govorjenjem

Slikanica o Ani otrokom in odraslim pomaga razumeti, kaj je selektivni mutizem, in hkrati odpira in predstavlja veliko idej, kako pomagati otrokom s tovrstnimi težavami.

Izpostavi, kako pomembno je delati majhne korake in se postopno soočati s stiskami in strahovi, da na koncu otroci, tako uspešno kot Ana, premagajo svoj strah pred govorjenjem.

Kaja Praprotnik, univ. dipl. psihologinja

 

Ana premaga strah pred govorjenjem

Luka izgubi očka

Zgodba odpira temo smrti, ki se je ponavadi vsi izogibamo. Skozi pripoved spremljamo dečka, ki ob umiranju svojega očeta išče nove oblike aktivne komunikacije z njim.
Z očetovo boleznijo in smrtjo se sooča ob svoji mami ter skupaj z njo. Odkrivata načine poslavljanja od ljube osebe in izkušata načine soočanja s svojo žalostjo, ki ju ujame nepripravljena.
Bralcem, otrokom in staršem, predstavi tenkočutno sliko življenja in nudi podporo za odprt dialog o umiranju, smrti ter žalovanju.

Iz spremne besede Mag. Radmile Pavlovič Blatnik, univ.dipl. psih.,
vodje programa Žalovanje odraslih, otrok in mladostnikov Slovensko društvo hospic

Luka izgubi očka

Tango z možem

Sem si rekla, samo malce pogledam to knjižico, ki sem jo dobila v dar, samo za hip. In sem ostrmela že na prvi strani: kako preprosto, kako prefinjeno, kako močno je to nežno lepo tkanje besed mlade pesnice! Nisem odložila knjige, ki ni knjižica, nisem, do konca ne. Ranjena z njenimi ranami, zavezana z njeno zavezo. Zavezo bližini. Ta naša najgloblja in močna človeška potreba – potreba po bližini drugega – nas določa na telesni, čustveni in duhovni ravni. Ustvarjanje svetih prostorov intimnosti z možem, z otrokom in s samo seboj — izraženo z besedami in v besedah, pesnica prava – se godi kot na kakšnem japonskem akvarelu. Z nekaj črtami v tihih, svetlih barvah zažari presežno. Lepota. Resnica. Dobrota. Zaradi jezika, ki ga Darka Mazi izumlja s skromno ponižnostjo pred Življenjem, Ljubeznijo drugega in Drugega. S posebno (bi si upala reči žensko) občutljivostjo, ki lepoto razume kot estetsko in etično vrednost. Skozi pesem, pravi Darka, beži k sebi, k njemu, v otrokov objem. In nikdar ni bolj cela, bolj svoja, bolj njegova, kot v objemu in pesmi. Kajti: Vse, kar sem, je/ ta ljubezen,/ ki pada kot/ dež/ na moj jezik.// Ga moči/ in mehča,/ da klijejo besede.// Sladka slina/ljubezni/ je ta pesem.

Pesniški prvenec Darke Mazi Tango z možem je krhek in prosojen cvet, a v sebi tako močan, da obstane. Ker trdno stoji, saj je avtorica pesmi pustila, da jo najde, kot zapiše Alenka Rebula: »Pesem je mati vseh ljudi. Vsaka pesem išče svojega človeka. Le ona ga lahko potolaži in mu podari odpuščanje.«

Manca Košir, Beremo z Manco Košir, Ventilator besed, 2010

Tango z možem

“V pripravi”

Majice

V pripravi

V pripravi

V pripravi

V pripravi

V pripravi

V pripravi

V pripravi

V pripravi

V pripravi

V pripravi

Poveži se z mano